​​​​ Световноизвестният оркестър на двореца Шьонбрун ще изнесе два концерта на крепостта Царевец във Велико Търново в рамките на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ 2022.
Първата обявена дата за гастрола на виенските музиканти бе 6 август, но заради големия интерес към събитието и изчерпване на билетите оркестърът ще излезе на откритата сцена в Двореца на историческата крепост и на 5 август от 21,00 часа.
Това е прецедент в историята на най-дългогодишният оперен фестивал на открито в България, в чиито афиш на 23 юли е операта „Ернани“ от Джузепе Верди, на 29 юли – театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“, операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно на 29 август, гастролът Букурещката национална опера с операта „Риголето“ от Джузепе Верди на 2 септември и сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на 10 септември.
“Вълнуващо е да науча, че предстоящите ни концерти в България са очаквани от публиката. Радостен съм от интереса към нашата нова програма, посветена на Щраус, на меломани от Гърция, Сърбия, Румъния и Турция, които ще ни следват из вашата прекрасна страна”, сподели диригентът на Vienna Schönbrunn Orchestra Гуидо Манкузи. Той е син на италиански пианист и австрийска оперна певица. Световната си кариера започва във Виена. Роботи с различни формации, а от няколко години води Оркестъра на двореца Шьонбрун.
В програмата на българското турне на музикантите, което ще премине през Велико Търново, Варна и София, са включени хитове на класическата музика като “Радецки марш”, валса “На тихия син Дунав”, части от оперетите “Прилепът” и “Цигански барон”.
“Подготвили сме и специална изненада за българската публика, която искрено се надявам да я вдигне на крака”, сподели директорът на оркестъра Петър Хосек.
Билетите за новата дата на концерта “Нощ под звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra” на Царевец – 5 август вече са в продажба в мрежата на Eventim.bg и Туристически инфомационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.