Предвидено е честване на 55-ия рожден ден на местния зоокът, в който се отглеждат над 200 животни

Стартира традиционният есенен панаир в Павликени. Жителите и гостите на общината ще се насладят на общо 12 културни и спортни събития до 24 септември. Подготовката на празника коствала два месеца на организаторите. Това съобщи кметът на община Павликени инж.Еманиул Манолов.

„Ежегодно Павликени чества своя храмов празник „Рождество на Пресвета Богородица“ и провежда съпътстващи други събития. Програмата започна още в четвъртък с литургия. Ще има още едно християнско събитие на 21 септември – празничен водосвет. Нашата църква на 20 декември ще отбележи 130 години от построяването и отварянето си. Радостта ни е голяма, че точно в навечерието на юбилея успяхме да извършим важен авариен ремонт за цялостно укрепване на сградата с подмяна на покрива, обновени фасади, дограма и архитектурни елементи. Това се случи благодарение на средствата, които ни бяха отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Беше изградена и мълниезащитна система и облагородено околното пространство. Имаше и средства от дарители“, информира инж. Емануил Манолов.

Той допълни, че главната улица на града ще се оживи от павилиони и щандове за сувенири, занаяти, сладки изделия, ръкоделия, ще има и атракционни съоръжения за забавления на малчугани, стрелбище и др. Със своите хитове ще се изявят поп-фолк певицата Емануела и рок групата „Фактор“ , а с вицове и шеги ще подгрее настроението на публиката Шкумбата.

Важно място в програмата на панаира е честването на Деня на християнското семейство, което ще премине с ритуал по преповтаряне на брачните клетви на двойки, венчали се през 1970 и 1971 г. Те ще се врекат отново на 10 септември. На 24 септември това ще направят и семействата, узаконили любовта си през 1972 г.

„Любопитен факт е, че една от двойките ще отбележи благодатна сватба – 70 години от брака си. Друго основно събитие е отбелязването на 55-ия рожден ден на зоокъта. Той се радва на огромен интерес от хора от региона и страната. Подготвили сме детско парти с аниматори, гостуващи животни от други зоопаркове, изложба и представяне на историята му. В него към момента живеят над 200 животни, сред които мечка, кенгуру, маймуни, щрауси и т.н.“, подчерта инж.Манолов.

По думите на градоначлника в програмата са включени още зрелищно офроуд състезание, турнир по футбол в памет на Димитър Кушев, стрийтбол състезание, постановката „Железният светилник“.

По време на панаира ще бъде открита нова комбинирана спортна площадка в ОУ „Климент Охридски“. Инвестицията е за 159 000 лв., по-голямата част от които собствено финансиране.