​​​​​Ученици и учители от СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново от 2019 г. работят по проект “Изкуството е навсякъде”. Проектът се реализира по програма Еразъм +, КД2 – “Стратегически партньорства“ “Партньорства за училищен обмен“, сектор “Училищно образование“, проекти само между училища 2019 – 2021. Проектът „Изкуството е навсякъде“ има за цел да се повиши активността и мотивацията на учениците, ефективността и въздействието от училищната работа, чрез представяне типично старо и модерно изкуство. Проектът е двугодишен с бюджет 31 000 евро, но поради ковид пандемията беше удължен с една година и следва да приключи на 31 август 2022 г. Това съобщи Митка Ангелова, координатор на проекта за СУ “Емилиян Станев”.
Великотърновската гимназия си партнираше с училище от пет държави- Чехия, Турция, Италия, Испания и Португалия. Главен координатор на проекта е чешкото школо. Шестте учебни заведения се обединиха в работата си по темата за изкуството, което е навсякъде около нас. Дейностите, които са осъществени през тези три години са много разнообразни и включват работа с ученици от 5 до 12 клас.
„На сайта на проекта, който се намира на адрес: https://erasmus-art.github.io/ може да бъде открита информация за проведените международни срещи а също и галерии с рисунки и творби. Учениците изработваха пролетна и новогодишна украса за своите училище, коледни и великденски картички, а също така и за Свети Валентин. Посетиха театри и кина и получиха повече информация за този вид изкуство. Не на последно място беше получаването на информация за различни занаяти, а също така и възможност да практикуват част от тях. В края на проекта има изготвени брошури за софтуерни приложения използвани в изкуството, изкуството в кулинарията и характерни рецепти за всяка страна, известни творци. Те са качени в eTwinning.net, където проектът разполага със собствено пространство“, обясни Митка Ангелова.
По време на проекта са проведени общо шест международни срещи в партньорските училища от различните държави. Ученици и учители са имали възможност да участват в различни уъркшопове: “Керамика” в Табор, Чехия, “Изработване на маски за карнавал” в Авола, Италия, “Рисуване върху вода – техниката Ебру” в Измир, Турция, “Акроспорт” в Иби, Испания, “Цветовете на музиката” във Велико Търново, България и “Изучаване на изкуството от 17 век в Мадейра” в Фуншал, Мадейра.