Михаил Михайлов, автор на изложбата „Ето къде си“, която представя България на най-големия форум за съвременно изкуство във Венеция, е следващият артист в инициативата „1m² изкуство“. Роденият във Велико Търново творец и кураторът Мартина Йорданова ще покажат на търновската публика видео творбата “Just keep on going”. Откриването на изложбата е на 20 август от 18:00 ч. като част от програмата на фестивал „48 ч. Варуша юг“, а авторът ще присъства лично.

Един от водещите съвременни български артисти е завършил факултета по изобразително изкуство във ВТУ и история на изкуството във Виенския университет. Живее и работи във Виена и Париж. През 2017 г. Михаил Михайлов печели Австрийска държавна стипендия за визуални изкуства, а година по-късно – наградата Drawing Now Paris Art Award. Има редица самостоятелни изложби, а освен във Венеция в момента негова творба може да се разгледа в изложбата Sensitivity training на 25-то Габровско биенале. За редовните посетители на клуб ТаМ името на Михаил Михайлов се свързва със станалия култов надпис „So here I am“, който той създаде на входа на старото ТаМ през 2013 г.

Почти 10 години по-късно в рамките на 1m² изкуство гости и жители на старата столица ще видят избрани видеа от серията “Just keep on going”. Видео творбите, заснети в периода 2010 – 2021 г., представляват елемент и от изложбата „Ето къде си“, с която Михаил Михайлов участва на българския павилион във Венеция.

С почти наивен и игрив подход авторът спонтанно заснема себе си в различни повтарящи се действия на най-разнообразни места. Показани в непрекъснат цикъл, те провокират зрителя да излезе от познатия му контекст и да размишлява за значението на живота и кои всъщност сме ние. Какви са нашите стремежи и колко сме готови да разберем тайните на съществуването. До къде стигат усилията ни и колко място си оставяме да мечтаем.

„Да бягаш в кръг без ни най-малкия опит да разчупиш цикъла, е неудовлетворяващо за мен. Вярвам, че един различен начин на мислене, възприятие и преживяване може постепенно да ни отведе до отговора на основния въпрос „кои сме ние?“, казва Михаил Михайлов за видео серията.

Съвместната инициатива на клуб ТаМ и куратора Мартина Йорданова „1m² изкуство“ за четвърта поредна година предлага на търновци среща с млади и утвърдени автори от съвременната българска и международна сцена. През 2022 г. проектът поставя фокус върху творци, които имат връзка с Велико Търново и региона. Проектът е подкрепен от Община Велико Търново и е част от Културния календар на града.

###

За организаторите

Клуб ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития във Велико Търново. Клубът представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели. От 2021 г. ТаМ се премести в сградата, където се е помещавал бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е във Виена и е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Участвала е в организацията на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.