15 са кандидатите на ВМРО – Велико Търново, включени в листата за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври 2022г. Регистрацията бе направена в Районна избирателна комисия от ръководството на организацията в старопрестолния град доц. д-р Милен Михов, Евгени Коев и Николай Цонев.

 

Листата се води от председателя на Общински комитет на ВМРО – Велико Търново и общински съветник Евгени Коев. Той е завършил специалността „История и география“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, има допълнителна специалност „Мениджмънт и маркетинг“, работи като учител и подготвя докторантура по природна география и ландшафтознание. Има квалификация за треньор по волейбол, синдикалист е, еколог, планинар и  изследовател. Семеен.

 

Три са дамите от местната женска организация, включени в листата.

 

Д-р Юлия Тонкова е с висше медицинско образование, дипломиран лекар по „Обща медицина“, „Хомеопатия“ и „Здравна просвета“, тясна специалност „Детски болести“ и магистратура „Здравен мениджмънт“. Зам.-председател на Великотърновския общински съвет. Председател на Женската организация на ВМРО, семейна.

 

Другите два дами са Галина Иванова – музикантка и активистка в обществената работа, свързана с града и Албена Кръстева – работи в социалната сфера и това е областта, която познава отлично.

 

Най-младите кандидати в листата на ВМРО – Велико Търново са на 29 и 31-годишна възраст. Николай Николов е роден през 1993г., но вече има опит в обществената работа, свързана с родолюбивата организация. Живее в с. Правда, общ. Горна Оряховица. По образование е политолог, с две магистратури – едната „Политическа дипломация и национална сигурност“, другата „Езикът на медиите и рекламата, подготовка и редактиране на текстове“.

 

Пламен Борисов е от с. Овча могила, общ. Свищов. Той е на 31г., бакалавър е по счетоводство и контрол в СА „Д. А. Ценов“. Тази година завършва магистратура в специалността „Режисура“ в Благоевград. Работи като видеограф.

 

Пенчо Чанев е сред познатите имена във ВМРО – Велико Търново. Като активист е отдаден на каузата „България“ от началото на членството си в организацията през 1996г. Зад гърба си има три успешни последователни мандата като кмет на община Златарица. По образование е юрист, семеен, с две деца.

 

В листата е включен и проф. д-р Мирослав Гълъбов. Проф. Гълъбов е областен координатор на Съюз на патриотичните сили „Защита“. Завършил е Висшето военно-морско училище „Н. Вапцаров”. Няколко години е работил в бившия Институт за радиотехническа апаратура, бил е преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“. Сега е професор във Факултета по математика и информатика на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Бил е декан на факултета в продължение на шест години. Женен, с две деца.

 

Останалите кандидати в листата на войводите от Велико Търново също са активни хора, отдадени на каузата „България“ и работещи в тази посока. Това са: Славчо Стоянов от гр. Лясковец, Йордан Минчев от гр. Елена, Христо Беремски от гр. Горна Оряховица, Николай Цонев и Кирил Станчев от гр. Велико Търново, Тодор Кутрев от гр. Павликени.

 

Под номер 15 във великотърновската листа и под номер 1 като водач на листатата за област Габрово е записан членът на ръководството на ВМРО – БНД, народен представител в 43-тото и 44-тото Народно събрание доц. д-р Милен Михов. Той  е историк, възпитаник е на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, дългогодишен преподавател по българска история. Бил е помощник-ректор на Университета и ръководител на катедрата „Новаи  най-нова история на България“. В периода 1997-2014 г. е общински съветник във Великотърновския общински съвет. Семеен, с три деца и трима внуци.